• Home
  • /
  • Široko povijanje beba nije potrebno – rani ultrazvučni pregled kukova jeste

Široko povijanje beba nije potrebno – rani ultrazvučni pregled kukova jeste

široko povijanje beba pelene

U medicini se stavovi  često menjaju i oni prate nova istraživanja i objavljene studije. Nekad su stavovi sasvim oprečni pa se i lekari pitaju da li da im veruju pre nego što ih provere u praksi. Nisu ni svi dovoljno hrabri da promene svoju praksu.

Otuda različite preporuke roditeljima po pitanju povijanja beba od strane pedijatara, ortopeda, patronažnih sestara.

Shodno preporukama mene su povijali povojem kao larvu sa ispruženim, sastavljenim  nogama. Nemam iščašene kukove. Moja deca su povijana širokim povojem a to je tada podrazumevalo 3 platnene pelene između nogu koje su raširene upolje i slobodne  ili pampers pelenom. Nemaju iščašene kukove. Radeći kao mlad pedijatar, videvši preporuke ortopeda i starijih kolega da se deca povijaju pored pampers pelene sa još 2-3 platnene zapitala sam se zašto?

Objašnjenje je bilo da deca u Srbiji genetski sklona lošijim kukovima. Iza ovih tvrdnji su verovatno stajale studije rađene 70-ih i 80-ih godina prošlog veka kada se dijagnostika nije zasnivala na ultrazvučnom pregledu kukova već na kliničkom pregledu. Bitno je kad se govori o procentima iščašenih kukova da se sagleda cela populacija dece, a ne samo ona koja dođu do kliničkih lekara i ortopeda kao deca sa sumnjom na ovaj poremećaj.

Pri tom u Srbiji ne žive samo srpska deca već je sve veći procenat drugih naroda pa smo genetski vrlo heterogeni. Deca mojih prijatelja i poznanika rađana po svetu nisu nosila duple pelene pa nemaju iščašene kukove, a srpska im je genetika. Tako sam od pre 15 godina prestala da savetujem povijanje dece duplim pelenama. Od pre 7 godina redovno radim ultrazvučne preglede kukova svoj deci koja se leče u ambulanti u kojoj radim (njih oko 500 godišnje).

Uvek obratim pažnju na decu koja su imala karlični položaj u stomaku ili rođena karlično, na decu čiji su članovi porodice imali kao deca razvojni poremećaj kuka ili su pri kliničkom pregledu imala odstupanja. Često se nakon sumnje na osnovu kliničkog pregleda ispostavi da je UZ nalaz uredan. Godišnje samo  jedno ili dvoje dece (2-4%) zahteva ortopedski tretman.

I dalje mislim da :

Nije potrebno povijati bebe duplim pelenama ali  svakako treba obezbediti bebi položaj raširenih butina bilo da je nosite u marami na leđima ili boku, da je povijate jednom platnenom pelenom ili jednokratnim pelenama.

Rani UZ pregled kukova radi se kod beba u riziku još u porodilištu a kod ostalih između 1 -2 meseca života. Kontrole se rade dok kukovi ne počnu da okoštavaju. Svako odstupanje u razvoju kukova zahteva pregled i procenu ortopeda. Kukovi se ne leče širokim povijanjem već nošenjem Pavlikovih remena ili hirurški. Kada se sa lečenjem počne rano (pre 3. mes.) velike su šanse da se izbegne operacija.

Široki povoj nije štetan pa iz opreza i navike mnogi pedijatri savetuju prelazno rešenje: široki povoj dok se ne obavi prvi UZ pregled kukova. Roditelji ga prihvataju jer ne šteti, a ako išta koristi – dobro je.

Većina roditelja nakon što čuje oko 6. meseca da su kukovi u redu i da dalje kontrole UZ nisu potrebne kaže: ”znači sada može da sedi”.

Na žalost ne znači. Sedenje opterećuje kičmu a ne kukove. Najveće opterećenje kukovi podnose pri stajanju. Zato se oslanjanje deteta na noge ne preporučuje pre 9-10 mes. Dubak se ne preporučuje. U strahu da ne naškode kukovima roditelji vraćaju bebe u nazad kad ona oko 5.-6.mes. počnu da se pridižu u napred težeći sedećem položaju. Nema potrebe da sputavate bebe dok ona vežbaju mišiće jer je to važan preduslov za sedenje.

Sve što dete može samo je dozvoljeno i ne treba ga sputavati. Najbolje mesto za vežbu je pod (tvrda, ravna, bezbedna podloga).

Dr Tatjana Živanović, pedijatar

  • Pedijatrija Natura
  • 25.08.2017.